HuurderVastgoedeigenaar

Een steuntje in de rug voor ondernemers in tijden van Corona

By augustus 28, 2020 No Comments

Een steuntje in de rug voor ondernemers in tijden van Corona

Een steuntje in de rug voor ondernemers in tijden van Corona MV Vastgoedmanagement

 

Sinds 15 maart zagen wij dat steeds meer ondernemers hun deuren hebben moeten sluiten. Het begon met eet- en drinkgelegenheden en werd in de dagen daarna verder uitgebreid met schoonheidssalons, visagisten, kappers, casino’s, sportscholen, sauna’s etc. Om ondernemers tegemoet te komen in deze lastige tijden stelde het kabinet enkele regelingen in werking (Doordat het noodpakket onvoldoende steun biedt, is zelfs één op de zes ondernemers bang voor faillissement door de coronacrisis. Het eind van deze crisis is voorlopig nog niet in zicht, dus we moeten er toch samen het beste van maken. Ook vastgoedondernemers kunnen voor veel ondernemers een verschil maken.

Mooie initiatieven

Ondanks de huidige lastige situatie zijn er ook voldoende positieve aspecten aan te wijzen. Zo zijn er veel mooie initiatieven opgestart om anderen te helpen, zowel door particulieren als door bedrijven en zowel online als offline. Vanuit diverse burgernetwerken wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ouderen voldoende boodschappen en medicijnen in huis hebben, ook worden maaltijden en andere verse producten van een grote groep horecaleveranciers ­– die normaal worden geleverd aan Schiphol, NS-stations en scholen – nu via een website verkocht aan consumenten. Ook een briefje in de bus bij de buren met de vraag of ze misschien ergens hulp mee nodig hebben of het sturen van een kaartje naar iemand die het hard nodig heeft behoort tot de ondernomen acties.

Vastgoedondernemer schiet te hulp

In de vastgoedwereld zijn er ook veel mooie initiatieven gaande. Zo riep de Amersfoortse vastgoedeigenaar Kees van Loon zijn collega’s op om winkels te redden door de huur tijdelijk te schrappen of te verlagen. Hij maakte kort na aankondiging van de eerste maatregelen van het kabinet al afspraken met de huurders van zijn winkelpanden dat zij hem in ieder geval tot april minder huur verschuldigd zijn. Hij doet dit uit solidariteit, maar de zakenman geeft daarnaast eerlijk toe dat eigenbelang ook meespeelt:

“Als ik de huur gewoon zou laten doorlopen terwijl deze crisis nog wel even aanhoudt, is er een grote kans dat de ondernemers het niet halen. Resultaat zal dan zijn dat ik met lege panden zit waar nieuwe huurders gevonden voor moeten worden. Dit duurt even, terwijl mijn vaste lasten al die tijd wel gewoon doorlopen. Dat is voor niemand goed”.

Oproep tot actie

Op meer plekken springen vastgoedondernemers en andere partijen in de bres voor hun huurders. Zo riep de Vereniging van Eigenaren Citycenter Arnhem (VECA) haar vastgoedeigenaren op om zich coulant op te stellen bij de huurbetalingen van ondernemers die hard getroffen worden door de coronacrisis, bijvoorbeeld door uitstel van betaling. Ook andere vastgoedeigenaren tonen hun sociale gezicht en bieden ondernemers aan om tijdelijk hun huurverplichting op te schorten. Geen kwijtschelding.

Zoals vastgoedeigenaar Kees van Loon het ziet, zijn dit soort handelswijzen een investering in de toekomst. Niet alleen voor huurders, maar ook voor de ondernemer zelf. Daarom zou het goed zijn dat andere vastgoedondernemers vergelijkbare stappen gaan zetten, dan zou het nog beter werken. Ook riep van Loon banken op coulanter te worden en de vaste lasten van pandeigenaren tijdelijk te verminderen, zodat iedereen een steentje bijdraagt en elkaar kan helpen om de winkels te redden. Dit blijkt al te gebeuren. Banken leveren inderdaad een bijdrage aan de lastenverlichting van bedrijven, bijvoorbeeld door uitstel van aflossing van leningen.

Bijdrage van gemeenten

Onze ervaring

In dit artikel geven we maar een klein voorbeeld van de vele die wij in de praktijk meemaken. Zowel huurders al verhuurders zien we worstelen met de huidige situatie. Als verhuurder wil je een sociaal gezicht tonen, want zoals Kees van Loon treffend zei, het is een investering voor de toekomst.  Alleen niet alle verhuurders kunnen het financieel opbrengen. Ook voor hun gaan de maandelijkse vaste lasten door en veelal is het 1 maar vele huurders die tegelijk een beroep doen op coulance. Huurders willen graag hun verplichting nakomen en als ze dat niet kunnen, doen ze een beroep op de verhuurder. Soms levert dit heftige situaties op als willen en kunnen niet samen gaan en de huurder uit alle macht vecht voor zijn voortbestaan. Het is mooi om te zien dat eigenlijk altijd wel een een oplossing gevonden kan worden, zolang er maar respect en begrip voor elkaars situatie is.

Iets dat ons zeer verrast heeft is dat we door steeds meer ondernemers gevraagd worden naar geschikte huisvesting. Echte ondernemers, mensen met een droom en ambitie, zoeken juist in tijden van crisis naar mogelijkheden. Niet kijken naar wat niet kan, maar focussen op wat wel kan. En daar hoort ook nieuwe / andere  huisvesting bij.

Advies bij vastgoedkwesties

Ben jij op zoek naar iemand die met je meedenkt in vastgoedmanagement, nu tijdens de crisis en straks als het normale leven weer op gang komt? Voor al je vragen staan wij voor je klaar. Door rekening te houden met jouw unieke situatie voorzien wij je van passend en professioneel advies. MV Vastgoedmanagement ontzorgt, ook in tijden van Corona.

 

Meer weten over onze werkwijze, mogelijkheden en onze service op maat? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply