Huurder

Het screenen van huurders: weet wie je in huis haalt!

By november 15, 2019 november 26th, 2019 No Comments

Het screenen van huurders: weet wie je in huis haalt!

Sla maar eens een willekeurige krant open en je leest berichten als: ‘Hennepkwekerij aangetroffen in woning!’ of ‘Flinke toename in overlast van huurders’.

Vooral de hennepteelt is een groot probleem. In heel Nederland worden er dagelijks meerdere hennepkwekerijen opgerold. Deze illegale wietteelt kan voor veel schade zorgen aan je pand.

Maar er kunnen zich ook talloze andere problemen met huurders voordoen. Denk aan het niet betalen van de huur, het veroorzaken van schade aan het pand, geluidsoverlast, huurders die het pand zonder toestemming onderverhuren of huurders die, na aanpassingen aan de woning, deze in originele staat weigeren terug te brengen.

 

De huurder als risico

Als verhuurder wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn op dit soort situaties. Er bestaan talloze soorten verzekeringen om je goed te wapenen tegen diverse scenario’s, maar het is niet zo simpel om je te verzekeren tegen alle mogelijke risico’s die onbetrouwbare huurders met zich meebrengen. Toch kun je als verhuurder wel iets doen om veel risico’s en de bijkomende financiële schade te beperken, naast het afsluiten van een verzekering: Je kunt de regie zelf behouden.

Hoe vind je betrouwbare huurders?

Neem het voortouw in het selectieproces en vind zo geschikte en betrouwbare kandidaat-huurders. Het goede nieuws is dat je met het volgen van de volgende stappen jezelf al veel ellende kunt besparen:

 

  • Maak het pand helemaal in orde. Zorg dat alles er netjes uitziet en dat alles naar behoren werkt. Het lijkt misschien een open deur, maar in praktijk blijkt dat een fatsoenlijke woning ook fatsoenlijke huurders aantrekt.
  • Spreek de gewenste doelgroep aan. Door je met je marketinguitingen (advertenties, omschrijvingen en foto’s) te richten op je ideale huurder, spreek je deze ook aan met je boodschap. Denk hierbij aan het type huurder dat in het pand en in de buurt past. Zoek je een gezin? Benoem dan de kindvriendelijke faciliteiten in de omgeving. Ben je juist op zoek naar Expats? Dan is het handig om alles in het Engels te communiceren.
  • Bedenk aan welke eisen je huurder moet voldoen. Het is aan te raden om vooraf een lijstje samen te stellen met een aantal minimale eisen waaraan een eventuele huurder moet voldoen. Denk hierbij aan leeftijdscategorie, inkomstenniveau en referenties/een huurdersverklaring. Voordat er een afspraak gemaakt wordt met een potentiële huurder kunnen deze zaken eerst opgehelderd worden.
  • Zorg voor een ontmoeting met de huurder. Nadat je al je checks op papier en telefonisch hebt verricht is het tijd om de huurder te ontmoeten. Als je recht tegenover iemand zit krijg je toch het best mogelijke beeld en gevoel bij de betreffende persoon. Volg dit gevoel ook bij twijfel en kies dan voor iemand anders.
  • Onderhoud goed contact met de huurder. Met heldere, laagdrempelige communicatie zijn veel (eventuele) problemen al tijdig op te merken en te verhelpen. Door altijd beleefd, vriendelijk en eerlijk naar huurders toe te communiceren, zorg je ervoor dat zij sneller met problemen naar je toekomen. Daarnaast is het raadzaam om alle afspraken omtrent de huurovereenkomst, de waarborgsom of aanpassingen aan de woning en tuin, op papier vast te leggen.

 

Een andere stap die ook steeds vaker wordt genomen door verhuurders bij het vinden van een geschikte huurder, is het screenen van potentiële huurders. Het screenen van huurders is een grondige methode die veel gedoe achteraf voorkomt.

Het screenen van huurders_ weet wie je in huis haalt!

Hoe screen je huurders?

Heb je contact met een geïnteresseerde huurder en lijkt deze een geschikte kandidaat te zijn? Verricht dan eerst een uitgebreide achtergrondcontrole om te checken of de kandidaat echt voldoet aan de gestelde eisen. Vereniging Eigen Huis stelde de Checklist veilig verhuren op om het risico op misbruik van een pand zoveel mogelijk te verkleinen. Een paar essentiële punten uit de checklist:

 

  • Vraag de huurder zich altijd te legitimeren met een officieel legitimatiebewijs (dus niet met een kopie).
  • Houd in de gaten dat de persoon die gescreend wordt ook de persoon is die het contract komt tekenen en de sleutel in ontvangst neemt.
  • Accepteer in geen enkel geval contante betalingen.
  • Laat de huurder, bij het ingaan van het huurcontract, er direct voor zorgen dat de elektriciteitsaansluiting op zijn naam komt te staan.
  • Vraag de huurder zich in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

 

Een screening laten uitvoeren?

Sta je op het punt een nieuwe huurder te zoeken voor een van je panden en wil je een kandidaat screenen voordat je de huurovereenkomst opmaakt? Dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een verhuurmakelaar of bemiddelingsbureau.

MV Vastgoedmanagement kan jou op professionele wijze ondersteunen in de zoektocht naar de geschikte huurder. Met jarenlange ervaring en een zesde zintuig voor de bekende valkuilen, zorgen wij voor een gedegen screening van je potentiële huurder.

 

 

 

Leave a Reply