HuurderVastgoedeigenaar

Hoe zit het eigenlijk met huisdieren en vastgoed?

By april 15, 2020 april 30th, 2020 No Comments

Hoe zit het eigenlijk met huisdieren en vastgoed?

Een trouwe hond die je iedere keer weer vol enthousiasme aan de deur komt begroeten als je thuiskomt of een tevreden, spinnende kat op je bank. Voor veel huurders is hun huisdier een belangrijk onderdeel van het gezin, waardoor dit beestje ook een waardige plek in huis verdient.

Naast alle positieve zaken die huisdieren met zich meebrengen, kunnen ze helaas ook voor schade en overlast zorgen in huis, voornamelijk in appartementen. Dit realiseren verhuurders zich maar al te goed. Een verbod op huisdieren in jouw vastgoedpanden zou een makkelijke oplossing zijn, maar is zo’n verbod juridisch wel geldig? En wat gebeurt er als een huurder zich hier niet aan houdt?

 

Verbod op een huisdier in het huurcontract?

In de Nederlandse wetgeving is geen enkele wet of verdrag te vinden waarin een huurder uitdrukkelijk recht heeft op huisdieren. Aan de andere kant voorziet de wet ook niet in een eventueel verbod op huisdieren in huurovereenkomsten. Toch staat het de vastgoedverhuurder in principe wel vrij om een dergelijk verbod toe te voegen in het huurcontract. Alleen is het wel de vraag of een huurder zich daaraan moet houden. En stel dat een huurder het verbod toch schendt, wat zijn dan de eventuele gevolgen?

 

Een fundamenteel basisrecht: recht op privéleven

Ondanks het ontbreken van expliciete wetgeving betreft het houden van huisdieren, is er in de laatste jaren wel een duidelijke versoepeling merkbaar: het houden van huisdieren wordt steeds meer gezien als een onderdeel van het recht op privéleven, gezinsleven en woonplaats. Dit is zo bepaald in artikel 8 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). Dit recht zorgt ervoor dat de positie van de vastgoedeigenaar in deze situaties in beginne minder sterk is dan die van de huurder.

 

Overlast van huisdieren

Als het gaat om het houden van huisdieren in gehuurd vastgoed zijn de huurder en verhuurder niet de enige belanghebbenden. Ook de eventuele Vereniging Van Eigenaars (VvE’s) en omwonenden hebben zo hun eigen belangen, zoals het zo goed mogelijk onderhouden van de gezamenlijke ruimtes in een wooncomplex of het (voor de omwonenden) in alle rust kunnen genieten van hun huis.

 

Dit betekent dat er per kwestie keer op keer weer een afweging gemaakt moet worden tussen die verschillende belangen van de partijen. Hierdoor wordt het een groot feitelijk geheel en hangt alles samen met de concrete situatie. Zo zal een goudvis in een kom doorgaans niet voor problemen zorgen, terwijl een grote hond vaker wel als problematisch beschouwd kan worden. Ook wordt deze hinder in een appartementencomplex weer anders ervaren dan in een woonhuis met ruime tuin en speelt het karakter en de grootte van het dier ook mee. Veel geblaf en gespring wordt sneller als overlast bestempeld dan wanneer het een rustig huisdier betreft.

 

Huisdierzaken in de rechtspraak

Kijkend naar de praktijk zijn er binnen de rechtspraak nauwelijks gevallen te vinden van zaken waarin het verbod op huisdieren in een huurcontract is vastgelegd. Er bestaan wel veel zaken rondom overlast en schade door huisdieren. Het blijkt zelfs dat hoe groter de overlast is, hoe groter de kans bestaat dat een huurder op zoek moet naar een andere woning óf een andere plek moet vinden voor het betreffende huisdier. Dit betreft wel de uitzonderlijke gevallen. Hierbij blijkt dat een eventueel verbod op huisdieren in het huurcontract uiteindelijk nauwelijks een rol speelde.

 

Goed gedrag als graadmeter

Te allen tijde dient de huurder zich natuurlijk correct te gedragen. Bij dit beeld past niet dat er gevaarlijke dieren in een onaangepaste omgeving gehouden worden of dat de huurder grote overlast veroorzaakt. Of deze hinder nu door het houden van een huisdier of door andere factoren veroorzaakt wordt. Houdt een huurder zich niet aan deze algemene gedragsregels, kan dit grond zijn voor ontbinding van de huurovereenkomst.

 

Logischerwijs is een huurder op ieder moment verantwoordelijk voor aangebrachte schade aan de huurwoning, veroorzaakt door huisdieren. Een waardevol advies is dan ook om bij het aangaan van de huurovereenkomst een duidelijke plaatsbeschrijving op te stellen, zodat eventuele ontstane schade helder vast te stellen is. Daarnaast kun je door vanaf begin af aan goed contact te onderhouden met je (potentiële) huurder, sommige problemen voor zijn.

 

Advies over vastgoedkwesties

Heb jij vastgoed gerelateerde vragen en kun jij wel wat professioneel advies gebruiken, bijvoorbeeld over huurders met huisdieren? Of zijn er andere kwesties op het gebied van vastgoedmanagement waar je mee worstelt? MV Vastgoedmanagement staat graag tot je dienst en houdt bij haar professionele dienstverlening rekening met wat klanten nodig hebben.

 

Voor vrijblijvend advies op maat kun je altijd contact met ons opnemen.

Leave a Reply