Studentenhuisvesting, een aantrekkelijke belegging

Al jarenlang is er een tekort aan studentenwoningen aan Nederland. Ondanks dat er veel studentenwoningen zijn bijgebouwd in de afgelopen jaren, lijkt het onmogelijk om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Vooral internationale studenten ondervinden veel problemen bij hun zoektocht naar een onderkomen. Het tekort aan studentenwoningen leidt enerzijds tot diverse creatieve oplossingen, maar anderzijds ook tot schrijnende situaties. Creatieve opties zijn bijvoorbeeld het delen van een kamer, tijdelijke opvang op de universiteit of een verblijf op een camping of vakantiepark. Maar in de praktijk blijkt dat er in diverse steden zelfs gehele tentenkampen zijn ingericht waar studenten met een grote groep bij elkaar wonen, vaak zonder toereikende voorzieningen. Tijd voor vastgoedondernemers om in te stappen…
Initiatieven voor meer aanbod
Er moet dus iets veranderen, alleen ligt de oplossing niet voor het oprapen. Het tekort aan studentenkamers blijft nog zeker tot 2026 een probleem, aangezien het aantal studenten blijft groeien. Ook de prijzen van studentenwoningen rijzen de pan uit. Toch worden er uit diverse hoeken initiatieven opgestart om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het woningtekort. Zo is een groepje studenten uit Groningen een website gestart voor huurders en verhuurders, waarop gratis kamers gezocht en aangeboden kunnen worden. Bij dit online kamerzoekplatform betrekken zij ook lokale vastgoedeigenaren en bedrijven. Zo worden oplichters geweerd en kunnen zij duurzame, veilige kamers garanderen. Dit platform is nu nog vooral actief in Groningen, maar er zijn plannen om in de toekomst hun platform uit te breiden naar de rest van Nederland.
Ook in alle andere studentensteden zijn volop ontwikkelingen. Zo is de gemeente Arnhem samen met studentenhuisvester SSH& in gesprek om te kijken of het woningaanbod vergroot kan worden voor mbo, hbo en wo studenten zonder te veel van de particuliere beleggers afhankelijk te zijn.
Ook vastgoedbeleggers zien mogelijkheden om in te stappen. Diverse commerciële partijen investeerden in de afgelopen vijf jaar ruim een miljard euro in studentenhuisvesting en ideële huisvesters gaan de samenwerking maar al te graag aan. In relatief korte tijd werden een flink aantal studentenwoningen gerealiseerd, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Zo worden leegstaande kantoren, zoals ‘de Zwarte Doos’ in Groningen – een groot kantoor van de gemeentelijke sociale dienst – in relatief korte tijd omgetoverd tot studentenwoningen.
Kansen voor de vastgoedeigenaar
Ook als vastgoedeigenaar kun je onderdeel zijn van de oplossing. Heb jij één of meerdere huurpanden in bezit en zie jij kansen om deze (deels) aan te bieden als studentenhuisvesting? Dan zijn er tal van mogelijkheden, klein- en grootschalig. Je kunt met enkele panden aan de slag gaan, maar ook voormalige kantoorpanden of leegstaand zorgvastgoed kunnen omgebouwd worden tot studentenwoningen. In dit soort investeringen zit ook een belangrijke maatschappelijke factor verborgen. In de afgelopen jaren stond er een ongekend aantal panden leeg. Dit is onder andere een resultaat geweest van jarenlang kiezen voor nieuwbouw, wat lange tijd de norm was. De laatste jaren is deze koers steeds meer verlegd naar herbestemmen en het op andere manieren reduceren van leegstand, wat resulteert in allerlei duurzame projecten.
Zijn jouw studentenkamers al gereed voor verhuur? Zorg dan dat studenten jou kunnen vinden. Hierbij kan MV Vastgoedmanagement je van dienst zijn.
Weet wat je doet
Uiteraard kennen we de vele succesverhalen maar we kennen ook de andere kant. Wij zien veel mensen die als gevolg van de lage rentestand en de succesverhalen horende instappen. Alleen realiseren velen zich onvoldoende wat de keerzijde is van verhuur aan studenten. Denk aan veiliheidseisen van de brandweer, de verzekering, de gemeente. De communicatie met de studenten zelf. Het is een intensieve vorm van verhuur, die zeker als je je weet wat je doet, zeer lucratief kan zijn.
Daarnaast zien we toch ook dat steeds meer gemeente beleid ontwikkelen waardoor in bepaalde delen van de stad kleinschalige huisvesting (waaronder studentenhuisvesting) niet meer mogelijk is.
MV Vastgoedmanagement ondersteunt
Wil jij als vastgoedondernemer aan de slag met het realiseren van studentenkamers, dan is het allereerst belangrijk om de balans op te maken. Wat is de huidige stand van zaken en wat dient er te gebeuren voordat studenten zich kunnen aanmelden voor een woning?
Bij MV Vastgoedmanagement denken we met je mee, van begin tot eind. Daarnaast bieden wij advies op maat en begeleiden we je door het gehele proces heen.
Meer weten over onze mogelijkheden op gebied van vastgoedmanagement? Neem dan contact met ons op.